Bemutatkozás

Ládafia – Hagyományőrző interaktív tudástár

a Kárpát-medencei és moldvai parasztviseletek gyűjtőoldala

Nyisd fel a ládát,

tárd ki az ajtót!

Mutasd meg nagyszüleid,
dédszüleid megmaradt viseleti darabjait!

A hagyományosan közösségi, paraszti életforma feloldódott a múltban, de itt maradtak emlékei, melyeket magunkra ölthetünk. Ebben a múltban még szigorú rendje volt az öltözködésnek. A szokásrend szabályozta, hogy milyen alkalommal mely öltözetet lehet, vagy kell viselni az életkor és társadalmi helyzet szerint.

Olyan hagyományőrző interaktív tudástárat hoztunk létre, ahová várjuk a Te örökségedet is!

Oszd meg velünk a kincseket, amiket rád hagyományoztak, mielőtt az enyészeté lennének, hogy a felmenőink viseletét magunkra öltve, szavak nélkül is ki tudjuk fejezni azt, hogy hová tartozunk.

Beszkid Jánosné, Terka néni (Rimóc)

A Ládafia oldalt az IKON Stúdió Egyesület üzemelteti.

 

Az IKON Stúdió az elmúlt években indította el digitalizált népviseleti archívumát a www.ikonstudio.hu oldalon.

 

Az IKON Stúdió Egyesületet nagymúltú filmes és társadalomtudós szakemberek olyan szellemi műhelyként hozták létre, amely a Duna-medencei kultúra fenntarthatóságát, megőrzését és terjesztését tekinti legfőbb feladatának.

Az elmúlt 15 évben többnyire a Nógrád megyei Rimócon forgattuk filmjeinket, ahol megnyíltak előttünk a hagyományos ruhadarabokat százával rejtő tisztaszobák, az „imádkozós szobák”, melyeknek kincseit nagyrészt a ház női lakói készítették generációról generációra. Az elénk táruló gazdagság megrendítő élmény még nekünk is, sokat látott dokumentum-, és néprajzi filmeseknek. Jelen állapotában 14 viseletet láthatunk az IKON Stúdió honlapján. Az egyes ruhadarabokat külön-külön és az öltözködés rendjében is megismerhetjük. 12 ruhadarab készítésének módjáról az MTVA támogatásával 13-15 perces filmeket is készítettünk az elmúlt évek során, megőrizve ezzel az adatközlők „tudományát”, amit szöveges leírás, néprajzi gyűjtés is kiegészít. Az archívumhoz csatoltunk egy digitális játékot, melynek keretében az oldal látogatója maga öltöztetheti fel, állíthatja össze a tanultak alapján az egyes viseleteket, a hajdani „papír kivágós-babák” mintájára.
Reméljük, hogy kedvet kapsz a környezetedben még fellelhető paraszti viseletek megmutatásához.
Ezzel te is hozzájárulhatsz a ma még létező Kárpát-medencei viseleteket bemutató gyűjtemény teljessé tételéhez.

Az ÚTMUTATÓ-ban megtalálod, hogy mit kell tenned.